iAmGin
 

Mobiliteit

Bewegen in een “Range of motion”

Flexibiliteit

Hoe ver kan je reiken

Stretching

Het oprekken van een spier

Mobiliteit

Professionals weten het allemaal: mobiliteit en stretches zijn gunstig voor iedereen. En met name voor mensen met een”vastzittende lichaam”. Vanwege pijnklachten komen ze vaak terecht bij een huisarts, die ze paracetamol voorschrijft en aanbeveelt een yoga lesje mee te doen. Of bij een fysiotherapeut, wanneer het vastzittende lichaam ervoor gezorgt heeft dat er een blessure is ontstaan. Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Hoe meer we stil zitten, hoe meer we “vast roesten”.

If you don’t use it, you lose it

Flexibiliteit

Iedereen kan flexibel worden. De wereld is niet verdeeld in de lenige en de onlenige mensen. Je kan net als krachttraining je flexibiliteit vergroten. Met de juiste aanpak en oefeningen is er altijd resultaat te behalen. Het maakt echt niet uit hoe stijf je lichaam nu is. Iedereen kan leniger worden dan dat hij nu is.

Het klinkt misschien als een fabeltje, maar professionals in o.a turnen, acrobatiek, ballet, paaldansen weten dat je met hard werken veel kan bereiken. Toch is de kennis van flexibiliteit niet overgewaaid naar de fitness industrie of medische professionals.

Mobiliteit Coach

Persoonlijke begeleiding

Kies voor persoonlijke begeleiding naar jouw flexibiliteit doelen; minder stugge rugspieren, betere nachtrust, meer bewegingsvrijheid tijdens wedstrijden, lenigere hamstrings, pijnvrij bewegen, lossere heupen, houdingscorrectie.

Samen kijken we naar wat jouw lichaam nodig heeft. Je krijgt een op maat gemaakt bewegingsprogramma. Yoga lessen zijn top, maar gaan niet in op jouw persoonlijke wensen. We gaan doelgericht bewegen met een richtpunt op resultaat.

pancake stretch
hamstring beginner stretch
HOW IT
WORKS

  • one-on-one / personal training
  • duo / partner training
  • workshop
  • persoonlijk schema voor thuis

online
€50,-
1 sessie
60 minuten
online sessie
single
€75,-
1 sessie
solo sessie
bevat een schema/programma
uitleg van oefeningen
online of offline
Bundel
€630,-
10 sessies
60 minuten per sessie
€63 per uur
3 maanden geldig
*4 & 25 sessies ook mogelijk
Studio rent is now included in the price.

Stretching

Er zijn een aantal verschillende soort stretches. We hebben dynamisch, ballistisch, isometrisch, pnf stretching en statisch stretchen. Voor het beste resultaat zul je meerdere of alle type stretches moeten gebruiken om het meeste resultaat te boeken.

Dynamisch stretchen

Dynamisch stretchen is bewegen. Naar een stretch positie toe bewegen en er weer uitgaan. Denk maar aan een groot rondje draaien met je armen. Of je been omhoog zwaaien.

Ballistisch stretchen

Ballistisch stretchen is een verende beweging. Denk hierbij aan het aannemen van een diepe lunge positie, waarbij je verend beweegt, net tegen de rand van je stretch aan.

Isometrisch stretchen

Isometrisch stretchen is het actief vasthouden van een uiterste positie. Denk bijvoorbeeld aan je voet op een aanrecht leggen en vervolgens omhoog tillen en vasthouden, net boven het aanrecht. Een ander soort isometrische stretch is als je in een stretch gaat zitten en vervolgens je spieren aanspant. Je zit met je knieën op de grond, met je beide handen op een grote gymbal, en je duwt je handen naar beneden om de bal in de grond te duwen, terwijl je schouders in een stretch positie staan.

PNF stretchen

PNF staat voor: Proprioceptieve Neuromusculaire Facilitatie. Hierbij worden passieve en actieve stretches afgewisseld. Bij een passieve stretch is de spier ontspannen en bij een actieve stretch is de spier aangespannen.

Waarom weet jij wel hoe het moet?

Ik heb kennis en ervaring opgedaan uit verschillende disciplines. Ze overlappen elkaar en brengen nieuwe lagen toe aan mogelijkheden. Verschillende invalshoeken en aanpak methodes geven nieuwe kennis en dragen bij aan een grotere kennis pot. Het is enigszins moeilijk uit te leggen hoe alles heeft bijgedragen, maar hieronder leg ik enkele componenten uit.
Gin showing a hip flexor stretch

Anatomie

Anatomie geeft je inzicht in welke spieren er zijn, waar ze aanhechten, hoe ze invloed op elkaar hebben en welke bewegingen ze maken. Met de fitness opleidingen leer je wat spieren nodig hebben om gezond te blijven, hoe ze moeten groeien en welke oefeningen je kan gebruiken. Je leert welke cues het beste werken om een klant in de juiste positie te laten bewegen. De anatomie leert ook welke botten er zijn en hoe verschillende gewrichten werken. In de personal training opleiding leerde ik correcte lichaamshouding en corrective exercises om het lichaam in zo’n effectief mogelijke houding te trainen. Met kennis over de anatomie kan je stretches better uitvoeren, omdat je weet waar de spieraanhechtingen zijn kan je de punten verder van elkaar uittrekken.

Myofascial release

De fascia speeld een grote rol bij de soepelheid van het lichaam. Door middel van myofascial release kan het lichaam meer bewegingsvrijheid krijgen. Technieken die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn: foamrolling, triggerpoint release d.m.v een triggerpoint bal. Stretching techniques, movement techniques, sportmassage techniques, assisted stretching techniques. De fascia is een belangrijk onderdeel dat niet over het hoofd mag worden gezien. Het kan er o.a voor zorgen dat je een hamstring stretch meer voelt wanneer je je voeten flex. Dit is interessant want geen enkele hamstring loopt over het enkel gewricht.

Ervaringsdeskundige

Als baby zijn we alle geboren met prachtige mobiliteit. Diepe squat positie of een voet in de mond, gaat met alle gemak. Helaas raken we die mobiliteit kwijt met de manier waarop we bewegen en zitten. Ik ben niet van nature flexibel. Ik heb voor alle flexibiliteit hard moeten werken. Ik ben alle flexibiliteit weer kwijt geraakt en ik heb het weer terug kunnen trainen. Al Die ervaringen kan ik nu toepassen om anderen te helpen met hun flexibiliteits doelen.

Blessures

Vanwege blessures raak je flexibiliteit kwijt. Je moet flink aan de bak, om je flexibiliteit terug te krijgen die je had. Ik heb mijn”fair share” van blessures wel gehad. Twee knie operaties, waarbij ik opnieuw mobiliteit in heup, knie en enkel moest trainen. Eenmaal terug naar normaal moest ik verder trainen naar mijn persoonlijke wensen. Zitten in seiza, deep squat en een spagaat. (Seiza is een Japanse zithouding waarbij de persoon op de knieën zit en met de billen volledig rust op de kuiten en de hielen). Ik heb twee keer mijn voet gebroken waardoor ik mobiliteit en stabiliteit in voet en enkel moest herstellen. Ik heb 2 keer een vinger geblesseerd. Waarna beide keren de vinger krom stond. Daarvoor heb ik wat martelingen doorstaan, om deze weer recht(er) te krijgen. Ik heb een thoracic outlet syndrome gehad, waarbij een rib verwijderd is. Na de operatie moest ik aan de slag met schoudermobiliteit. Ik kan doorgaan, maar volgens mij is het duidelijk.

Noodzakelijke mobiliteit

Elke sport, elke discipline heeft zo zijn eigen mobiliteit programma’s om de gewenste bewegingen beter te kunnen uitvoeren. Zo heeft de turn sport oefeningen voor flexibele benen, rug en schouders om zo bruggetjes, handstanden en splits te kunnen uitvoeren. Jujutsu heeft baat bij flexibele heupen, enkels, knieën, nek, polsen en schouders. Om zo technieken beter te kunnen uitvoeren en makkelijker te ontsnappen uit een houdgreep van een trainingspartner. Elke oefening/techniek/trucje heeft zijn eigen vereiste flexibiliteit. Nu ben ik dol op het leren van allerlei trucjes/technieken uit verschillende disciplines. Door al deze programma’s zelf te volgen en te ondergaan, voel en merk je wat het met je lichaam doet.

Sporten die ik gedaan heb die de meeste flexibiliteit vereiste:

  • 6 jaar turen
  • 10 jaar martial arts – jujutsu als hoofd discipline
  • 10 jaar fitness
  • 8+ jaar calisthenics
  • 4+ jaar paaldansen

Opleidingen & Cursussen

Die met mobiliteit/flexibiliteit te maken hebben

Fitnesstrainer level 1 – AALO -start 20 oktober 2013
Fitnesstrainer level 2 – AALO – start december 2013
Functional trainings day -Meijers fit & gezond
Shodan (Zwarte band) NAKONI ryu jujutsu -IMAF
Infinity camp – Benelux’ biggest functional training and rehabilitation summit – 15-16 mei
Triggerpoint performance, knee aches & pains- juni 2014
Triggerpoint performance, hip & lower back – juni 2014
Gewichtshef trainer level 1 – mei-juni 2015
NASM personal trainer – oktober 2015-april 2016
Get together conference (GTC)- 5,6 Maart 2016
Strongest Woman GTC – maart 2016
Rings one L1- GMB nov 2016-mei 2017
Get together conference 11-12 maart 2017
GMB 3-day Seminar April 2017
Paralettes one  – GMB april 2017- november 2017
Calisthenics workshop Artem Morozov -2, 3 december 2017
Rings one L2- GMB december 2017- heden
Mobility workshop, Movement based athletics, lower body 11 maart 2018
Mobility workshop, Movement based athletics, spine 7 april 2018
Monkey Method, Strict style muscle-up program 14-mei -oktober 2018
MAT, Movement assessment technologies, life course 16,17 juni
Monkey Method, Bar muscle up, dec 2017- maart 2019
GMB Parelettes level 1 , part B  juni 2018- maart 2019
Recertified NASM 14 dec 2018
IDEA world, USA workshops & lectures 27-30 juni 2019
Yoga Massage, Mood Massages, februari-maart 2020
Aerial Yoga Teacher trainer – Germany – augustus 2020
Recertified NASM 14 dec 2020
Performance stretch specialist Level 1, San Diego- June 2022
Recertified NASM 14 dec 2022
Correct the Psoas Gluteus Imbalance- January 2023

 
Upcoming courses:

Mobility stick
Pitlates Wunda chair